сряда, 19 октомври 2011 г.

Празникът Нова Година 2015

Още от древни времена Нова Година е най-важният светски празник, докато Коледа и Великден са най-значимите християнски. Нова Година е празник, който се отбелязва от много народи и се празнува се в момента, който свършва последния ден от старата годината и идва първия ден на следващата година. Обичаят да се празнува Нова година е съществувал още в Месопотамия през третото хилядолетие преди нашата ера.

Правилото началото на годината да започва от 1 януари е създадено от римския владетел Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр. В древния Рим, този ден е посветен на Янус - богът на земеделците и на всички начала. Той е бил изобразяван с две лица: едно, което гледа напред, и още едно – назад.

В много страни няколко минути преди Нова година държавните глави се обръщат към народа с реч, в която обикновено се споменават събитията от изминалата година и се пожелават късмет на гражданите през Новата година. Пожеланията се излъчват от медиите.

При празнуването на Новата година се използват разнообразни пиротехнически изделия: фойерверки, бенгалски огън, ракети, римски свещи, конфети, пиратки и други. Много столици по света дават милиони долари за да устроят мащабно пиротехническо шоу на Нова година. Най-известните и красивите такива шоута са в Китай, Сидни и Лондон, а кадрите с тях се показват по целия свят.

Използването на фойерверки започнало в Азия и по-точно в Китай. Там хората смятали, че силния шум и ярката светлина ще ги предпази от злите духове. По късно тази традиция се разпространила из целия свят и е станала традиционна при празнуването на Нова година.

Използването на фойерверки в големи количества, включително от непълнолетни, създава опасност от пожари и затова Нова година се счита за най-тежкия период от годината за пожарните и спасителни служби. Пиротехническите средства трябва да се използват внимателно и от пълнолетни и неупотребявали алкохол и наркотични вещества лица. Задължително трябва да се чете упътването на самото изделие и да се купуват от лицензирани магазини.


Прочетете стихче с Дядо Коледа и още стихове за Коледа.