понеделник, 3 октомври 2011 г.

Коледна елха

Коледа
Коледната елха е един от най-силните Коледни символи. Тя е в центъра на повечето церемонии за Коледа по цял свят.
Традициите и спомените по Коледа са винаги свързани със коледна украса и коледни елхи. Всяка година много хора по цял свят празнуват Коледа с коледни елхи, като аромата на прясно отсечено дърво оживява духа на Коледа.
Коледните елхи имат дълга история, но още в далечното минало самите дървета са символизирали мъдрост и живот.
През Средновековието са използвали украсена елха с ябълки за изобразяването на изгонването на Адам и Ева от Райската градина. През 16 век в Германия са украсявали коледни елхи, както вътре в домовете, така и отвън. Използвали са ябълки, рози, бонбони, цветна хартия. Първият, който украсил дърво със светлина бил протестантският реформатор Мартин Лутер. Звездите в една ясна декемврийска нощ го вдъхновили да постави свещи на клоните на малка ела в дома му. През 17 век традицията да се украсяват коледни елхи във връзка с празниците, била силно разпространена в германските градове, а от там бързо била пренесена и в други части на Европа. А в Англия била популяризирана от съпруга на кралица Виктория - принц Алберт от родната му Германия.
Първите коледни елхи не стават популярни в САЩ до средата на 18-ти век. Снимка на английското кралско семейство, което стои пред коледно дърво е показана в САЩ през 1850 година. Това води до възприемане на коледната елха основно в богатите американски слоеве. През следващите десетилетия, традицията за украсяване на коледни елхи става популярна и сред останалата част от населението. Днес, украсата на националното Коледно дърво на САЩ е голямо събитие. То се намира на юг от Белия дом във Вашингтон. През 1979 година президентът Джими Картър запалва звезда на Коледната елха в чест на американските заложници в Иран.
Източните народи също украсяват коледно дръвче. Дори и в Япония, въпреки че повечето японци не са християни. В последните години в Китай е популярно да се ходи на католическа църква по Коледните празници.
В България Коледната елха се появява през Руско-турската освободителна война, когато руснаците украсяват дръвчета в по-големите градове. Постепенно елхата става популярна в България.
С популяризирането на живата коледната елха се появява проблема с изсичането на дърветата. Това налага началото на производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена в Германия, а след това започва производството и в Америка. Ако изберете изкуствено дръвче ще спасите едно дърво, а ако изберете живо коледно дръвче, домът Ви ще ухае невероятно, а зелената свежест на елхата ще ви радва и през следващата Коледа.

Стихове за Коледа.