сряда, 28 септември 2011 г.

Всичко за Коледа - непопулярна информация за Коледа

Коледа е чудесен период от годината, най-вече заради веселбата, празнуването, добрата компания и почивката от работа. Има много неща, които повечето хора знаят за Коледа - Бъдни вечер, Дядо Коледа, историята за Рождество Христово, звездата на Витлеем и други. Въпреки това, има и други неща, които публикувам тук - списък на интересни факти за Коледа:

Традиционната вечеря за Коледа в Англия преди години е била свинска глава, приготвена с горчив сос. Предполагам повечето английски семейства вече са доста доволни, че тази традиция вече не се спазва.

Вещиците и злите духове са най-големите крадци на метли. Норвежците някога за смятали, че вещиците и подлите духове са им крали метлите на Бъдни вечер. Кой знае - може би някой пакостлив шегаджия е откраднал няколко метли през този период и веднага се е появила въпросната легенда.

Закон от 1551 година във Великобритания декларира, че всички граждани трябва да отидат на църква на Коледа. Нещо повече – забранява се използването на превозни средства за отиването до там през този ден. Законът все още съществува, но изобщо не се спазва.

Традицията за горенето на Бъдника на Коледа всъщност има своите корени в древна Скандинавия. Предполага се, че Бъдника е източник на добър късмет и пепелта от него се пази, за късмет през цялата година. Това е толкова широко разпространено убеждение, че хората дори хвърли пепел в кладенци на Коледа, за да направят водата по-безопасна за пиене.

Някога се е смятало, че всяка жена, която премине под имел по Коледа и не е била целуна, няма да се ожени за следващата година.

Коледа е била забранена със закон в Англия от 1647 до 1660 година. Това е било по времето на Оливър Кромуел – тогава се е вярвало, че е неморално да се провеждат тържествата в един от най-свещените дни от годината. Празнуването на Коледа е било криминално престъпление, което можело да доведе до арестуването на човека, който е празнувал по време на празника.

Коледа се празнува от повече от 400 милиона души по света.

Ако сте запалени и обичате Коледните намаления и пазарувания се подгответе да изпитате и малко болка – според статистиката ще бъдете ударен с лакът 3 пъти.

Около Коледа не забравяйте изпращането на коледни картички с пожелания. Средно Американците изпращат 28 коледни картички на приятели и на близки и съответно получават 28 и те самите.

В България е традиция месец преди Бъдни вечер по детските заведения, децата да учат стихчета за Коледа и детски коледни песни.