събота, 24 септември 2011 г.

Украса за Коледа

Украса за Коледа

Коледа е най-пищно украсеният празник и тази традицията има дълга история. Още преди Раждането на Исус Христос, римляните поставяли в домовете си през зимата вечнозелени растения. Евреите също имали такава традиция - да украсяват дома си.

Относно украсата за коледа християните са взаимствали различни практики. През 15 век в Лондон е имало обичай по Коледа всеки дом и църква да се украсят със зелен дъб, бръшлян, дафинов лист и други вечно зелени растения. Листата на бръшляна символизират идването на Исус Христос на земята.

Сцените с Рождество Христово са известни още от 10 век във Рим. Те са били популяризирани от Свети Франциск от Асизи през 1223 година и бързо са се разпространили из цяла Европа. Първата украса за коледа, направена с търговска цел е била произведена в Германия през 1960 година и е представлявала верига от хартия – гирлянд.

Традиционните Коледни цветове са червен и зелен. Популярни са още бял, сребърен и златен. Червеният цвят символизира пролятата кръв на Исус Христос, докато зеления -вечнозелените дървета, които не губят листата си през зимата.

От 19 век коледната звезда (Euphorbia pulcherima) с родина Мексико става традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа, а от скоро време и в България. Други популярни растения са джел, който в някои западни страни е окичван като жива елха, имел, за който се казва, че целувките по Коледа трябва да се разменят под него, червен амарилис, коледен кактус (коледниче). Освен с тези растения и с традиционната Коледна елха, дома може да бъде украсен и с гирлянди и с вечно зелени растения като клонки от иглолистни растения. Украсяват се със светлини цели къщи или снежни човеци и други коледни фигури. Традиционни декорации са още камбанки, свещи, чорапи, венци, ангелчета. Свещите на прозореца в християнския дом символизират факта, че Исус Христос е най-добрата светлина на света. По улиците на видни места се поставят коледни светлини, плакати, коледни елхи.

В България след Коледа се украсяват традиционните сурвачки (или сурвакници)– дрянова клонка, с накичени на нея вълна, прежда, пуканки, сушени плодове, парички, гевречета. С тях децата сурвакат на 1 Януари след Нова година възрастните за здраве и щастие, а те им връщат жеста с дребна сума пари или със сладки.

Украсата по Коледа създава много празнично настроение. Без значение дали ще направите всичко сами или ще купите нещо готово от магазините украсете и Вие своя дом за да внесете в него допълнителна топлина и уют.

Вижте чудесни идеи за украса за Коледа.